Jak nie marnować jedzenia? Warsztaty zero waste podczas sobotniego „Śniadania na trawie”

Podczas najbliższego świętochłowickiego „Śniadania na trawie”, które odbędzie się dzisiaj - w sobotę, 24 lipca na terenie OSiR „Skałka”, przeprowadzane zostaną warsztaty z niemarnowania żywności. Spotkanie poprowadzi Mikołaj Rykowski - założyciel Fundacji Wolne Miejsce, który od wielu lat organizuje m.in. „Wigilie dla samotnych”

Warsztaty Zero Waste

Celem warsztatu jest edukacja społeczeństwa na temat tego, jak maksymalnie wykorzystać produkty spożywcze, które są dostępne w domu pod ręką, przy jak najmniejszej ilości odpadów. Poprzez zajęcia chcemy ukazać, w jaki sposób można przygotować tanie i smaczne posiłki z żywności, której termin ważności się już kończy, lecz w dalszym ciągu jest ona zdatna do spożycia, a także jak można połączyć smaki, które wydawać by się mogło, że nie pasują do siebie idealnie. Podczas warsztatów uczestnicy mają możliwość wymiany między sobą różnych poglądów, czy doświadczeń związanych z ideą przeciwdziałania marnowaniu żywności.

Prowadzącym będzie Mikołaj Rykowski, który może pochwalić się 16-letnim doświadczeniem w prowadzeniu własnych restauracji. To także założyciel Fundacji Wolne Miejsce, która od wielu lat jest organizatorem największych w Polsce wydarzeń: „Wigilia dla samotnych” oraz „Śniadania Wielkanocne dla samotnych”, a także akcji charytatywnych, wśród których wymienić należy: gotowanie zup „zero waste” z okazji „Światowych dni walki z głodem”, czy „Gotujemy z WOŚP”.

Z pewnością podczas takich warsztatów można zdobyć wiedzę, jak uczyć się gotować w duchu „zero waste” i wdrażać cenne wskazówki w codziennym życiu.