Jak przyrządzić klasyczne śląskie makówki? Jak zrobić moczkę i karpia po śląsku? Tradycyjne regionalne przepisy przypomina Joanna Furgalińska

Jak zrobić makówki i moczkę? Jak ugotować karpia po śląsku? Jeśli przypadkiem układanie świątecznego jadłospisu odłożyliście na ostatnią chwilę, służymy tradycyjnymi śląskimi przepisami.

Śląskie tradycje kulinarne mają ciekawą i bogatą przeszłość. Mają też przyszłość, pod warunkiem, że… w teraźniejszości uda się przedstawić je jako ciekawe i warte zgłębienia. Święta to właśnie czas, gdy w wielu śląskich domach wraca się do kultywowanych od pokoleń zwyczajów, przepisów i smaków. Wiele z nich: autentycznych, rodzinnych, lokalnych zgromadziła Joanna Furgalińska, autorka wydanej kilka lat temu przez Wydawnictwo Naukowe PWN książki „Ślonsko kuchnia dla Hanysów i Goroli”.

- Śląska kultura kulinarna kryje wiele niespodzianek i ciekawostek – podkreśla Furgalińska. - Bywa bardzo zróżnicowana, bo historycznie tu krzyżowały się tu różne wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, słowiańskie, włoskie, a czasem nawet tureckie.

Korzystając z uprzejmości autorki, która większość przepisów w „Ślonskiej kuchni…” zaczerpnęła z rodzinnych przekazów, prezentujemy dziś krótki przewodnik po tradycyjnych, regionalnych potrawach świątecznych. Jak podkreśla Joanna Furgalińska, niektóre z nich pochodzą również ze starych śląskich książek kucharskich.

W poszukiwaniu inspiracji zerknijcie na galerię ze śląskimi przepisami.

czytaj więcej:

Cover nudelkula

Nudelkula to nowe bistro na kulinarnej mapie Świętochłowic

Zielony Bazar w Katowicach

Zielony Bazar – dobre owoce i warzywa nie muszą być drogie

Bal karnawałowy

Sylwester przed wojną. Gdzie bawił się Górny Śląsk

Więtochłowice przyszłości

Świętochłowice za 10 lub za 20 lat. Czy tak będą wyglądać?

Szlak neonów, Katowice

Zobacz, jak kolorowo było kiedyś na ulicach tego miasta.

Stadnina w Rudzie Śląskiej

Naucz się jeździć konno w te wakacje. Zobacz stadniny koni

Andrzej Kafka

Świętochłowice w filatelistyce – wywiad z Andrzejem Kafką