Uczniowie w kulinarnym laboratorium

Uczniowie klas ratowniczo-medycznych ze świętochłowickiego I Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego mieli okazję uczestniczyć w warsztatach kuchni molekularnej, zorganizowanych w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej. Ta ciekawa forma gotowania, ciesząca się w ostatnich latach dużą popularnością, wymaga sporej wiedzy z zakresu chemii, fizyki i biologii.

Także narzędzia, stosowane podczas przygotowania tych nietypowych potraw, przypominają bardziej te z wyposażenia pracowni chemicznej. Prowadzący warsztaty szef kuchni, Łukasz Konik, zaprezentował przygotowanie smakowych kawiorów, mięs pieczonych w niskich temperaturach, a także deserów i napojów wykonanych w oparach ciekłego azotu. Warsztaty bardzo mi się podobały, mogliśmy nie tylko poznać tajniki przygotowania tych potraw, ale mieliśmy także szansę ich spróbować – podsumował uczeń klasy pierwszej, Kamil Rogoń.


Tekst: Anna Żurek
Zdjęcia: Jan Kocurek, Anna Żurek